The most basic Java Script Interview Questions

 

JavaScript developed by Netscape. JS is a client side as well as a server-side scripting language. It is interpreted programming language as well with object orientated capabilities.

1. How do you create a class in JavaScript?

Answer – There are multiple ways you can create a class in JS. For example

Method 1 – Using functions

// This is a class name

function Flat(aptName, location){

// You can define object properties

this.aptName = aptName;

this.location = location;

this.getLocation = getLocationInfo

}

// The method can be defined as

function getLocationInfo{

return “The location is “ + this.location;

}I

// You can even define function of a class like this

Flat.prototype.getFlatInfo = function() {

alert (“The apartment name is” +   this.aptName + “ and the location is “ + this.location = location);

// Instantiate new object of Flat class

var myFlat = new Flat(“Manjeera”, “Kukatpally”);

// Invoke methods like this

alert myFlat.getLocationInfo();

Method 2 – Using object literals

Var Flat = {

this.aptName = “manjeera”;

this.location = “kukatpally”;

this.getLocation = function() {

return “The location is “ + this.location;

}

}

Apart from using functions, and object literals, you can use object constructor as well to create JavaScript class.

2. What is the difference between ‘==’ and ‘===’?

Answer –       ‘==’ checks for equality only

‘===’ checks for equality and type

For example

false == 0 returns TRUE

false === 0 returns FALSE

3. What is isNan? Give example?

Answer – This would return true of the argument is not a number. For example

isNaN(23) returns false

isNaN(“2/3/2017”) returns true

4. What are the difference comments available in JavaScript?

Answer – There are two types of comments available in JavaScript

A. Single line comments

// This is a single line comment

B. Block comments

/*

This can be used

For block comments

..

*/

5. What are the types used by JavaScript?

Answer – There are six types used in Java Script

Boolean (True and False)

Null (null)

Undefined (undefined)

Number (Integers, floating etc.)

String

Object (Objects, Array, Functions etc.)

6. Is JavaScript a case sensitive?

Answer – Yes, JavaScript is case-sensitive.

7. How can you create an object in JavaScript

Answer – You can use object literal as shown below

var student  = {

name: “Sandeep”,

age: 36

};

Alternatively, you can use below (As explained in question number 1)

var myFlat = new Flat(“Manjeera”, “Kukatpally”);

8. Does JavaScript support exception handling?

Answer – Yes, it does support exception handling by means of try and catch. It supports try, catch, finally, throw etc. keywords to handle exceptions.

9. What is the difference between break and continue?

Answer – Break statement causes program control to exit from the loop.

The continue statement causes program control to continue with next statement.

10. What is the primary difference between ViewState and SessionState?

Answer – ViewState represents a page in session while SessionState is specific to user specific data which can be accessed all across in the web application.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *